Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



onsdag 4 mars 2009

Marknaden verkar inte kunna hantera banksystemet

Vi har nu under en tid sett bank efter bank som har stora problem. Det kan väl frankt sägas att banksystemet har kollapsat och stater runt om i världen får nu rycka in för att inte hela det finansiella systemet skall rasa samman.

Marknaden klarade alltså inte av att hantera marknadsekonomins grundfundament, banksystemet.
Jag är inte särskilt imponerad av något som marknaden lyckas åstadkomma annat än att det finns många saker för oss rika att köpa och dessutom i en helt otrolig mångfald.
Det är ju det enda marknaden är bra på, att möta efterfrågan på marknaden.
Men efterfrågan får inte sammanblandas med behov för det är inte nödvändigtvis samma sak.

Behovet i samhället är att ha ett finansiellt system som gör att vi kan göra investeringar för framtiden och möjliggöra aktiviteter nu som vi betalar senare som att ex. bygga hus eller köpa nya maskiner. Det finns inget verkligt behov i samhället att tjäna pengar på spekulationer och lotteriverksamhet inom bankvärlden men en efterfrågan javisst. Det är ju lättförtjänta pengar.

Om kapital är ackumulerat arbete så måste det rimligtvis ske ett arbete för det kapital som skapats men det arbetet har ännu inte skett och bubblan sprack när man började inse att det arbete som det skapade kapitalet motsvarade kommer inte att kunna utföras inom rimlig tid.
Bang och kapitalet på börsen blev 40% mindre.

Det finasiella systemet är viktigt för samhället för om inte det funkar så måste vi börja med byteshandel igen och det är inte särskilt effektivt. Min uppfattning är att det finansiella systemet är för viktigt att överlåta åt marknaden.

Det är sannolikt dags att enbart ha spar- och investeringsbanker i statens regi och förbjuda privat bankverksamhet för annat än begränsade konsumtionskrediter. Det kan i alla fall inte bli sämre än nuvarande banker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar