Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



onsdag 17 juni 2009

Klimatet väntar inte på kapitalet

Det verkar finnas en tro att marknaden ska ta ansvar för en ansvarsfull klimatpolitik? Hur skulle det vara möjligt om alla incitament stödjer utsugning, exploatering och kortsiktiga vinster?


Det finns bara en väg till en bättre klimatpolitik: Regleringar.

Lagstiftaren måste vara stenhård och vi som medborgare måste acceptera omfattande förändringar i vår livsföring, främst på kort sikt men kanske också för alltid.


Glöm marknaden den kan inte hantera klimatproblemen och har ingen lösning men med rätt styrning kan marknaden naturligtvis organisera distributionen av de varor och tjänster som är acceptabla för klimatet och miljön.


Fossilbränslen måste bort och det är snabbt

Befolkningen i världen måste minska

Konsumtionen av kött reduceras


Det första är en fråga om teknikutveckling och investeringar. I mångt och mycket finns redan tekniken, det som saknas är viljan att göra något åt utvecklingen.

1000-tals miljarder kunde skrapas fram på kort tid för att stabilisera det finansiella systemet nu gäller det att stabilisera vår värld. Vill vi så går det, men det är inte gratis.


Befolkningsutvecklingen är mycket märklig för i västvärlden vill vi bli fler och i utvecklingsländerna blir man det. Religiösa föreställningar och tron att många barn är lösningen på familjens försörjning (och sannolikt är det också ibland) leder till att befolkningen i de allra fattigaste länderna växer kontinuerligt. Så kan det inte fortsätta. Fler människor kräver mer mat och mer energi vilket leder till användande av metoder som rullar utvecklingen åt fel håll.

Världssamfundet måste ta strid med religiösa och kulturella uppfattningar om att ohejdat barnafödande är något som ska uppmuntras. Preventivmedel måste bli tillgängliga i hela världen och sexualupplysning lag i alla skolor. Det är sannolikt ingen enkel uppgift men alternativet kommer annars att landa i att blodiga krig avlöser varandra för att tillskansa sig tillgång till de knappa resurser som finns.
Jag vet inte om en oerhört tuff politik för stark barnbegränsning är värre än att skapa grogrund för ändlösa konflikter med miljontals offer. Hittills har dock tongångarna varit sådana.


Vi äter mycket kött, alltför mycket kött. Tro inget annat, jag älskar kött och äter stora mängder. Men jag inser samtidigt att kött är ett väldigt ineffektivt sätt att använda odlingsareal för att producera mat. Det går åt väldigt mycket åker och dessutom producerar köttdjuren avfall av olika slag som är skadliga för vår miljö.

Ska vi klara en ökande befolkning måste vi använda mer mark till produktion av mat och då funkar det inte i längden att vi äter så stora mängder kött.

Vi måste minska ner köttkonsumtionen. Matlagningen måste gå över till mer vegetariska rätter och kött bli en lyxvara som konsumeras vid några få tillfällen per månad. Här har vi i väst mycket att lära av de länder vi kallar utvecklingsländer. Om det inte funkar med frivilliga åtaganden så varför inte införa ransoneringskort och reglerad produktion.


Byt bil till så energisnål som du kan
Skaffa inte många barn
Käka mindre kött

Om inte för din egen skull så för dina barn och barnbarn, jag ska försöka men på den sista punkten kommer jag att ha problem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar