Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



fredag 6 november 2009

Det är något lurt med byggmarknaden

Jag läste ett pressmedelande från SCB om produktionskostnader inom byggsektorn 2007 (det verkar vara de senaste siffrorna som finns just nu) och då blir jag lite fundersam.

Om man tittar på kvadratmeterpriset så är det i alla jämförelser billigare att bygga gruppbyggda småhus än lägenheter (22985 kr mot 28183 kr). När man sedan tittar på lägenhetskostnad så kostar villan 2 979 000 och lägenheten i flerfamiljshuset 2 172 000. Den skillnaden kan rimligen förklaras med att villorna är större än lägenheterna.

De regionala skillnaderna är dessutom väldigt stora där lägenheten i Norrland kostar 17231 kr/kvm och i Stor-Stockholm 31517 kr/kvm. Motsvarande skillnader i småhus följer mönstret med Norrlandspris på 16979 kr/kvm och i Stor-Göteborg 26649 kr/kvm.

En del i skillnaden förklaras naturligtvis med skillnader i markpriser där det i norr kostar 1039 kr/kvm medans i Stor-Stockholm är priset 6195 för att bygga flerfamiljshus och motsvarande priser för villor är 2738 kr/kvm i norr och 5551 kr/kvm i Stor-Göteborg men inte hela skillnaden. Sannolikt är alla kringkostnader och löner väsentligt högre i storstäderna än i norr men kanske också möjligheten att lägga på högre avanser som driver upp produktionskostnaden.

Om det nu är så pass stora skillnader hur kommer det sig då att man inte bygger fler hyresvillor? Rimligtvis skulle många tycka att det vore ganska ok att bo i en mindre villa till samma pris som en lika stor lägenhet. Särskilt om man kunde erbjuda villor utan stor tomt.

Jag funderar också lite hur det kommer sig att kostnadsutvecklingen på flerfamiljshus har varit snabbare än på villor. Sedan 1968 har produktionspriset ökat med 17 gånger på flerfamiljshus men bara med 14 gånger för villor (snittlönerna under samma period har ökat till ca 15 gånger det man hade i lön 1968).

Är det verkligen rimilgt att det ska behöva kosta 2 miljoner att bygga ett enklare småhus på knappt 90 kvm?

Är det verkligen fungerande konkurrens inom byggmarknaden när det gäller byggproduktion eller är det kanske så att de ofta väldigt stora byggbolagen inte har något att vinna på att slåss om jobben?

Inom banksektorn skapade staten en bank (SBAB) för att sätta press på bankernas räntor för boende. Är det möjligen så att staten eller rent av SABO skulle skapa ett byggbolag som kunde sätta press på byggbolagen. Det verkar finnas en del kostnader att kapa genom stora uppköp av byggmaterial på en internationell marknad och rimligen borde det gå att ta fram ett huskoncept som kan användas många gånger om utan alltför stora skillnader vilket borde kunna innebära standardiserad byggteknik och många standardkomponenter.

Det verkar finnas nya sätt att tänka inom byggsektorn som borde kunna kapa kostnaderna där ex. Inwall verkar ha ett modulärt system för badrum som både ger snyggt resultat och går snabbt att bygga. Deras system verkar främst vara avsett för renovering men det eller liknande system borde gå att anpassa till nyproduktion.

Jag har inget emot att vi med samhällsmedel subventionerar byggandet av bostäder men kanske är inte den effektivaste metoden att subventionera produktionen utan kanske ska subventionerna läggas på att sänka markkostnaden och istället rikta in si på produktivitetsutveckling inom byggsektorn så att produktionspriserna sänks utan avkall på en rimlig kvalité.

Det är rätt länge sedan bilindustrin lämnade handbygget av bilar till förmån för industriell produktion och det kanske är dags för byggindustrin att göra samma tekniksprång så att en nyproducerad lägenhet kan bli möjlig för de allra flesta.

För visst är det något konstigt med att man kan köpa en hygglig villa och och få samma eller lägre boendekostnad som om man hyr en betydligt mindre lägenhet och det är om man räknar med en ränta på 5%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar