Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



tisdag 1 juni 2010

Nazismens illdåd och Israel

Vid det här laget har det sannolikt skrivits spaltkilometrar om Israels attack på konvojen Ship to Gaza och det är bara att konstatera att det Israel gjort är övergrepp men däremot är jag inte helt säker på att det kommer att kunna sägas att det är olagligt.

Jag kan inte internationell lagstiftning kring bordning av fartyg men genom att läsa på IMOs hemsida kan jag se att det åtminstone finns möjligheter att borda fartyg och tom bruka våld vid sådan bordning. Nu vet jag inte om denna bordning uppfyller de rekvisit som måste till, därtill är mina kunskaper i internationell sjöfartsrätt alltför begränsade. Det skulle dock inte förvåna mig om Isarelerna redan har förbertt sig på en juridisk diskussion och jurister verkar inte vara någon bristvara i den judiska befolkningen så det finns säkert en räcka jurister som är beredda att dra lans för Israels rättighet att borda fartyg och skjuta hjälparbetare, särskilt om de kan med fog hävda att de blev anfallna vid bordningen.

Därmed kan man möjligen dra slutsatsen att med vapenmakt och många advokater kan man ta sig ganska stora friheter. Frågan är var den moraliska acceptansen går gentemot den judiska staten Israel.

Att det just är en judisk stat har en del betydelse i detta sammanhang efter som judendomen tillämpar mosaisk lagstiftning dvs öga för öga, mao hämd som rättskippningsprincip, så är det inte att förvänta sig annat än att de kommer att krossa palestinierna så länge de kan så fort de bara gör minsta aktion som stör Israel och eftersom palestinerna är muslimer som också tillämpar ett liknande förhållningssätt så lär det hålla på till den ena parten är utplånad eller de inte längre orkar slå ihjäl varandra.

Då kommer vi till oss i västvärlden som i grunden har ett kristet förhållningssätt till lag och rätt och där finns det tankar om förlåtelse som inte är lika framträdande i judendomen eller islam. Man kan väl säga att efter andra världskriget har vi i skam över att vi inte uppmärksammade nazisternas oförätter mot judarna ägnat oss åt förlåtelse mot det judiska folkets övergrepp på sina grannar och att vända andra sidan till (den blinda sidan) gentemot det palistinska folket. Det har dessutom underlättats av att Israel, åtminstone i jämförelse med många arabländer, varit en lojal anförvant till USA.

Men hur länge kan detta fortgå? Kan Israel accepteras att ta rätten att bruka våld mot utländska medborgare på internationellt vatten för att dessa inte vill bidra till Israels svältpolitik av Palestina. Palestina som har all laglig rätt att existera som egen stat även om det delvis styrs av Hamas som uppenbarligen allt för ofta är våldsinriktade galningar.

Västvärlden har nu igen en möjlighet att välja väg, ska vi förlåta Israelerna och låta dem utan vidare får diktera vilkoren i sin intressesfär eller är det dags att dra ett sträck och säga det är nog nu!
Vi gör inte affärer med en stat som brukar våld mot civila.
Vi umgås inte med stater som ockuperar och förtrycker andra stater efter eget välbefinnande.
Vi fördömer stater som tar landområden från andra stater och gör till sitt eget.
Vi vill inte ha något utbyte med stater som inte bryr sig om otaliga FN resolutioner.
Det räcker nu!

Isarel behöver få sitta i skamvrån i total ensamhet tills dess folk inser att våldets väg har tagit slut och nu återstår försoning, kompromisser och oändlig ödmjukhet.

Vågar västvärldens ledare att säga ifrån eller ska skammen från nazisternas illdåd få begränsa ännu en generation från att göra det som är riktigt och säga det som är rätt?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar