Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



fredag 22 oktober 2010

Vi kan behöva ändra vårt jämlikhets begrepp om vi ska vara ett alternativ

Jag sitter och kollar några av de bloggar jag följer och halkar in på Marika Lindgren-Åsbrinks blogg Storstad. Marika skriver oftast mycket intressant och även denna gång i sitt inlägg Arbetarpartiet utan arbetande.

Jag ser att hon hänvisar till Johan Sjölanders blogg och surfar in där och läser två mycket (1 & 2) intressanta inlägg som på ett intressant sätt analyserar socialdemokratins valförlust.

Bla. resonerar Johan om att Socialdemokratin måste jobba med att öka jämlikheten och jag tror att han har rätt där. Till viss förvåning kan jag dock konstatera att i Socialdemokraternas partiprogram är definitionen av jämlikhet i den inledande texten den definition som används av liberalerna.

"Jämlikhet innebär att alla människor trots olika förutsättningar ges samma möjlighet att forma sitt eget liv och påverka samhället."

Läser man NEs artikel om jämlikhet så framgår det där att socialismens definition av jämlikhet handlar om allas lika möjlighet att ta del av matriella och kulturella värden. Det är också den jämlikhet som för mig är definitionen av jämlikhet den liberala definitionen av jämlikhet tycker jag mer handlar om frihet.

Här uppstår då frågan vad är det för jämlikhet Sjölander vill att Socialdemokratin ska verka för att öka. Jag vet inte och frågan är om det kan vara här som Socialdemokratin har bekymmer. Vi har vridit in oss till ett jämlikhetsbegrepp som är liberalt men många av våra medlemmar och kanske också presumtiva väljare hoppas på ökad jämlikhet a la socialismen. Vi säger ju oss trots allt vara ett parti vilande på den demokratiska socialismen.

Jag tycker att det finns all anledning att bena vidar i denna definitionsfråga för den jämlikhet som vi idag bekänner oss till är på många sätt uppnådd men inte är väl världen så bra som den kunde vara, eller?
Det känns som om Sjölander åtminstone sniffar på socialismens jämlikhetsbegrepp vilket glädjer mig. Men om det är det han menar så kan vi ta varandra i hand och konstatera att vi verkar i ett parti som har en annan jämlikhetssyn än vad vi hoppas på.

Jag undrar om den definition vi använder är känd att den huvudsakligen är liberal? Det kanske är ett beskrivningsfel som bara glidit igenom. I vilket fall som helst tror jag att den politiska kraften inom Socialdemokratin skulle öka om vi faktiskt med jämlikhet menade lika rätt till del av materiella och kulturella värden. Då finns det ett stort utrymme för reformer och social ingenjörskonst att gå loss på och intressanta samhällsförändringar att se fram emot.

Vi behöver nog skriva om den delen av den inledande texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar