Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



tisdag 17 maj 2011

Oskadlig migration

Det pågår en kontinuerlig diskussion om invandringen ska minska eller om den kan vara som nu eller till och med öka något. Den diskussionen har intensifierats av SDs intåg i rikspolitiken.
Jag har i tidigare inlägg intagit en något oroad hållning till migrationen i världen och jag har ingen anledning att vara mindre oroad nu än tidigare. Väldigt stora grupper av människor är på flykt och det är både ett problem i sig men också ett symptom på att en del av världens länder har svårt att skapa en rimlig livssituation för sina invånare.
Något som förvånar mig något är att att det inte verkar finnas någon riktigt välgrundad uppfattning om hur stor invandring ett visst land kan klara av utan att det får negativa konsekvenser för samhället.
De senaste två åren har invandringen brutto varit ca 100 000 en del tycker att det är väldigt mycket och andra säger att vi kan ta emot fler. Men rimligen finns det någon form av gräns för hur många människor som kan invandra i en befolkningsgrupp givet en viss kulturell konstitution och ekonomiska förutsättningar.
Ingen vill väl på allvar påstå att världens ca 34 miljoner flyktingar alla skulle kunna invandra i Sverige utan att det skulle få väldigt negativ påverkan på samhället. Men samtidigt är det oseriöst att påstå att noll invandring är det enda som kan fungera.
Om 34 miljoner är för många och noll är färre än vad som är skadligt så finns det alltså ett mått på vad som är oskadlig invandring i ett samhälle som vårt. Den nivån borde ur ett samhällspolitiskt perspektiv vara väldigt angelägen att känna till.
Vill man göra det hela betydligt mer komplicerat så kanske man också skulle vilja veta var gränsen går för invandring som har en positiv inverkan på samhället. Här kan det teoretiskt vara en negativ invandring som är målet men det kan också mycket väl vara en positiv invandring.
Vilket som än är fallet så borde den som har samhällets bästa för ögonen vilja veta var denna nivå ligger för att kunna ta rätt beslut för framtiden.
Jag har aldrig hört någon som kunnat peka på var dessa gränsvärden befinner sig och det är sannolikt en ganska svår beräkningsmodell att ta fram för det är väldigt många parametrar som påverkar. Men bara för det är svårt så kan det inte varken vara omöjligt eller oönskat.
Med den ökningstakt som andelen invandrare har ökat i Sverige de senaste tre åren kommer personer med utländsk bakgrund att vara i majoritet om lite drygt 50 år räknar man på ökningstakten de åtta senaste åren tar det knappt 80 år. Det betyder inte att det behöver blir ett sämre samhälle men det är ändå rimligt att påstå att det på väldigt många områden kommer att vara väldigt annorlunda. Det är också rimligt att det kommer att innebära ökade risker för etniska konflikter och mer förändrade och mer divergerade värderingar än med ett mer etniskt homogent samhälle.
Vilka nivåer det är som gäller åt det ena eller andra hållet så borde det ligga i vårt intresse att ha en bättre uppfattning om hur samhället förändras av ökad andel befolkning med utländsk bakgrund. Att ta fram modeller för konsekvenser av olika nivåer på invandring borde vara lika självklara att ta fram som modeller för hur samhällsekonomin påverkas av olika ekonomiska förändringar.
När det gäller invandringen finns det tyvärr ett strutsbeteende som huvudsakligen gynnar kraftigt främlingsfientliga krafter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar