Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



torsdag 26 november 2009

Statsmakten måste ta det fulla ansvaret för invandringen

Förra året var ett rekordår när det gäller invandring. Över 100 tusen människor invadrade till Sverige, åren innan var något lägre men ändå över 90 tusen per år. Den största delen invandrare är anhöriga och asylsökande. Tyvärr har dessa personer begränsade ekonomiska möjligheter och dessutom också väldigt svårt att snabbt få jobb i det svenska samhället.

I Sverige gäller fri bosättningsort för invandrare och det är i teorin ett högst rimligt förhållningssätt men i praktiken leder det till att de flesta bosätter sig på ungefär samma ställe. Det blir i större orter, i orter nära större orter där det finns lägenheter och där man har landsmän redan boende.

Nyligen har aktualiserats frågan om att kommunerna måste ta ett större ansvar och framför allt att kommunerna behöver bära ansvaret likvärdigt. Detta resonemang visar i grunden på att invandringen är ett problem för den mottagande kommunen vilket inte riktigt går i takt med centralmaktens uttalade åsikt.

En del kommuner som min egen vill inte skriva avtal om att ta emot fler flyktingar med motivation att man redan tar emot så många att man inte orkar med fler och tycker att andra borde kunna ta ett lika stort ansvar. Andra kommuner som ex Vellinge verkar ha något mer grumliga motiv. Oavsett varför man inte vill öka sitt åtagande så bygger det på att man inte vill ta på sig mer kostnader eller möjligen andra bekymmer.

Det här sättet att hantera frågan liknar ett svartepetterspel där egentligen ingen vill ta på sig något ansvar. Staten kräver mer ansvar från kommunerna och kommunerna tycker att det är för dålig ersättning eller tycker att andra också borde hjälpa till.

Rimligen måste den som äger möjligheten att styra invandringen också ta det fulla ansvaret. Det kan rimligen inte fungera på något annat sätt än att staten som äger möjlighet att strypa inflödet eller öka det också tar det fullständiga ansvaret för sina egna beslut. Om Sveriges riksdag säger att vi ska acceptera en invandring som är på en viss nivå så måste man betala kostnaden för densamma och då handlar det inte om tre år eller fem år utan det handlar om hela tiden fram tills att den invandrade är självförsörjande.

Om kommunerna fick fullständig kostnadskompensation tills dess att den invandrade är självförsörjande så är jag övertygad om att kommunerna inte skulle ha några större problem med att ta emot invandrare, tvärtom så skulle invandringen kunna vara en ekonomisk tillgång i den ansträngda kommunala ekonomin.

Staten å sin sida skulle få ett insitament att faktiskt få till en integration som leder till självförsörjning. Jag är övertygad om att det skulle innebära möjligheter att starta helt andra aktiviteter än idag för man kan då räkna med alternativkostnader.

Alternativt så skulle staten bli ytterst restriktiv med hur många som kan komma till Sverige. Det senare känns inte riktigt så bra i magtrakten men det är ju en rimlig konsekvens om vi ser att vi inte kan nå självförsörjning hos invandrare på en rimlig tid. För att uttrycka det krasst så är det inte möjlighet över tid att importera bidragstagare om vi samtidigt konstaterar att vi måste jobba längre för att behålla nuvarande välfärd.
Detta resonemang får väl anses vara ett skräcksenario men kommunernas klagosång och en del medborgares attraktion av Sveridemokrater tyder på en viss oro i dessa riktningar.

Jag tror att Sverige har en förmåga att hantera en viss invandring, kanske inte riktigt i den omfattning som är nu men sannolikt klarar vi en nettoinvandring på ca 20-25 tusen vilket är ungefär hälften mot idag. Men en invandring i storlek med en mellanstor svensk stad kräver planering, system, struktur och genomtänkta metoder. Det finns inte riktigt på plats idag. Det kräver också att man inte ställer invandrare mot infödda i kampen om välfärdsresurserna och det enda sättet att ta bort det senare är att staten ta det fulla ekonomiska ansvaret.

Staten måste ta det fulla ansvaret för beslut som styrs av riksdag och regering. Kommunerna är i huvudsak välfärds- och serviceproducenter och ska inte göras ansvariga för det världspolitiska tillkortakommanden som en flyktingdriven invandring är effekten av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar