Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



söndag 29 augusti 2010

Det är svårt att tävla mot sig själv

Moderaterna ägnar sig åt snyltning på Socialdemokraternas begrepp och värdeord.
Man använder några olika slagord som ex:
Framåt tillsammans
Bara ett arbetarparti kan fixa jobben
Tillsammans gör vi Sverige till ett föregångsland
Där framåt tillsammans är huvudbudskapet

Det är begrepp Socialdemokraterna använde bla. i valrörelsen 2002. Socialdemokraternas formella namn är Arbetarepartiet Socialdemokraterna och det är det som står på våra valsedlar.

Genom att använda begrepp som Socialdemokraterna laddat med goodwill förvirras väljarna och det blir lätt att man lägger in Socialdemokratiska värden i Moderaternas begrepp och därmed tror att Moderaterna står för samma sak som Socialdemokraterna. På så vis får man medborgarnas förtroende för att föra politik som väljaren tror är sossepolitik men som i verkligheten är något annat. Dessutom blir man också förbannad på sossarna för att det inte blivit bra i samhället trots att det är Moderaterna som faktiskt bestämmer.

Låter det förvirrat? Javisst men det är ju precis det som är hela poängen. Vi tänker associativt och inte absolut. Exempelvis om jag säger att tänk inte på en rosa ko på en grön äng så är det precis det du tänker på trots att instruktionen var tydlig att du inte skulle tänka på någon rosa ko.

Genom att använda begrepp som Socialdemokratin använt under lång tid så associerar väljaren till upplevelser och tankar som man har kopplade till det Socialdemokratin utfört. Det är utan tvekan så att Socialdemokratin har skapat mycket av det som är det moderna välfärdssamhället Sverige. Det är mycket i detta samhällsbygge som många tycker är positivt och därmed är det klokt att försöka associera sig till detta (Sverige är ju trots allt än så länge ett väldigt bra land att leva i även om det skulle kunna vara ännu bättre.). Kan man sedan få väljaren att tänka att någon annan kanske kan göra dessa saker och ting bättre så kan man skifta väljarens val.

Det är naturligtvis en mycket genomtänkt strategi av Moderaterna att välja begrepp som är positivt laddade som använts av Socialdemokraterna. Att inte prata om stora systemförändringar. Att inte provocera de fackliga organisationerna. Att prata om rättvisa, arbete och ordning i statsfinanserna. För i Sverige så har en stor majoritet av medborgarna Socialdemokratiska värderingar.

Problemet med detta är att medborgarna blir lurade. Det är inte Socialdemokratisk politik som Moderaterna genomför utan det är i allra högsta grad klassisk borgerlig politik. Klyftorna ökar i Sverige, de som är rikast blir ännu rikare på bekostnad av de som har det sämre. Välfärdssektorn styckas sönder och läggs ut till marknaden vilket gör att politikens möjlighet att styra resurserna minskar. De fackliga möjligheterna beskärs successivt genom att inte säga nej till gradvisa försämringar initierade av den dominerande högern i EU. En konflikt skapas mellan de som arbetar och de som av olika skäl inte kan få jobb vilket skapar ett vi och dom. När vi och dom är etablerat blir det väldigt svårt att föra en politik som bygger på gemensamt ansvar och därmed är grunden för borgerlig värdehegemoni etablerad.

När sjukhusen, skolorna och äldreboendena är utlämnade till marknaden och statens företag är sålda och ingen längre är beredd att ta ansvar för de som inte har det så bra då kommer nästa steg i den moderatledda förändringen av Sverige. Då börjar välfärdssystemet delas upp i olika nivåer beroende på vad du är beredd att betala och därmed har man skapat det liberala paradiset med fattiga som passar upp på de framgångsrika och som får finna sig i smulorna från de rikas bord. Arbetslöshet, sjukdom eller fattigdom blir ett individuellt problem som bara berör dig själv och något som beror på din brist av ansträngning

Det är den här händelsekedjan man måste förstå för att man ska reagera på det som borgerligheten gör, sannolikt är det få, vanligtvis måttligt politiskt intresserade, medborgare som funderar i dessa banor. Om man inte ser denna kedja så kan man tro att alla partier vill ungefär samma sak. Att det är bra med alliansens politik och att Moderaterna är ett parti för arbetare. Då kan man få för sig att det är bra för vanliga löntagare med Moderat politik eller så ser man inte vitsen med att rösta alls.

Socialdemokratin och andra krafter på vänsterkanten har också problem då man inte gärna kan kritisera begreppen som man själv står för och att förklara skillnaden i innehållet i begreppen tar så lång tid att förklara att ytterst få vanliga medborgare är beredda att ta sig tid att reflektera över sambanden. Ett ytterst besvärligt läge för vänstern alltså. På sätt och vis så försöker man tävla med sig själv.

Jag hoppas att folk verkligen tar sig tiden och reflekterar över hur saker och ting hänger ihop och funderar en stund över hur samhället blir när demokratin har små eller inga möjligheter att påverka välfärden eller någonting över huvud taget. Det brukar ibland beskrivas som diktatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar