Här hittar du texter om sådant som jag funderar på men du hittar ingenting om mig privat



fredag 17 september 2010

Ställ krav på unga att ta ansvar

Något som har irriterat mig under en längre tid är att vi tar alltför lättsinningt på att ungdomar har försvunnit från politiken.
Många konstaterar att det är för få unga som är aktiva i politiken och de politiska ungdomsförbunden har blivit väldigt små mot vad det än gång var även om de verkar växa något nu igen.

Samtidigt provas det lite olika sättatt försöka involvera unga i beslut. Det är ungdomsfullmäktige och andra påhitt där unga människor ska ges möjlighet att delta i någon form av skendemokrati.

Låt oss vara hederliga mot varandra. Samhället styrs av två maktsfärer; Marknaden och Politiken och media försöker dessutom påverka opinionsläget främst inom den politiska sfären men ibland också kring marknaden.

Varje gång vi har val kan vi välja vilket flingpaket vi vill ha men påverka innehållet kan man bara göra om man är politiskt aktiv eller möjligen framgångsrik lobbyist. Det senare är ett sätt för marknaden (i vid bemärkelse) att påverka politiken.

Om vi verkligen vill att unga människor ska vara mer delaktiga i den politiska sfären så ska vi väl sträva efter att de ska vara med på riktigt och inte skapa någon forma av låtsas demokrati som de ska delta i.

Som jag ser det finns det bara ett riktigt bra sätt att få in unga i politiken och det är genom de politiska ungdomsförbunden. Där får de skolning, skapar en trygghet bland likasinnade och där sållas också ofta de bort som har extrema uppfattningar eller egentligen inte är intresserade av politik i betydelsen ta ansvar för helheten och vara med och förändra samhället för det allmännas bästa.

Istället för att satsa resurser på låtsasdemokrati så borde samhället sätta in mer resurser i de politiska ungdomsförbunden. Det krävs betydligt mer resurser idag än för 30 år sedan då man nu måste igenom det brus som finns från media och alla kommersiella utbud.

Låt ungdomar förstå att demokrati bygger på att man resonerar, argumenterar och jämkar ihop dig med andra om hur något ska göras. Man måste i varje tillfälle skapa sig makt för att förändra och den makten kommer aldrig att ges från någon utan alltid tas från den som just nu har den.

Unga människor som får i uppdrag av någon, ex. kommunen, att tycka till om något som uppdragsgivaren tycker är bra att unga tycker till om kommer ovillkorligen att bli bara ett demokratiskt alibi för att fortsätta att förvägra unga riktigt inflytande.

Här måste vi som är politiska företrädare idag bli tuffare både mot oss själva och mot ungdomarna.
Våga öppna upp de politiska partierna för öppna förutsättningslösa diskussioner om framtiden där de unga kan ta initiativ men också mötas av kloka argument där vi ömsesidigt lyssanr på varandra och försöker finna kloka lösningar.

Men ställ också krav på ungdomar att om de verkligen vill påverka en fråga så kräver det att de ger sig in i det politiska livet antingen direkt i de politiska partierna eller via deras ungdomsförbund.

Det ska inte finnas några gräddfiler in till makten för det urholkar demokratin. Det är inte ok att man ska få påverka bara för att man är ung lika lite som man ska kunan påverka bara för att man är vit, svart, sjuk, kvinna, man eller någon annan ettikettering. Påverka ska man kunna göra genom att blir aktiv, ta ställning, ta ansvar för helheten och får medborgarnas förtroende i demokratiska val där man också kan ställas till svars för de beslut man tagit.

På så sätt blir demokratin levande och viktig och kan fungera som en motvikt mot marknaden som ytterst bara gynnar egenintresset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar